Dag 14: refugio de Viados (1730 m) - Collada de Ordiceta (2326 m) - Bielsa (1050 m)


googlemap

We verlaten de hut en lopen na een redelijk (Spaans) ontbijt naar het westen. Het ontbijt in Spanje is steeds beter verzorgd dan de toast met jam in Frankrijk.
Anne-Marie heeft vandaag een snipperdag opgenomen en gaat met het bagagevervoer mee. Als we een klein stukje afdalen zien we een parkeerplaats liggen.
We slaan een landweggetje in en lopen langzaam omhoog langs een bos naar de vallei van de Barranco de Salena.
We verlaten de weg gelukkig en lopen een via een wandelpad het bos in. De route is goed gemarkeerd met rood-witte strepen.

fotoOp een open plaats in het bos staat het vol met bloemen. Aan de ander kant van de open plaats staat zelfs een richtingaanwijzer. We lopen het pad in, dat af en toe een onverharde weg oversteekt. Nu is alle markering opeens spoorloos. Pas als een pad een flink stuk ingelopen zijn zien we weer een markering staan.

fotoBij een open veldje gaan we even in het gras zitten. Jon controleert dubbel of we op het juiste pad zitten en dat blijkt zo te zijn. Het pad op de kaart gaat iets anders dan dat het (nu) in werkelijkheid gaat.

foto fotoWe lopen in een meer open gebied nu, zodat er meer vergezichten zijn. We gaan dan een stuk steiler omhoog, door een nat gebied (water, veenpluis). Trieke voelt zich niet zo goed vandaag en heeft moeite om omhoog te komen. We wachten bij een paar bomen op iedereen en blijven iets langer zitten voordat we verder lopen.

foto fotoOp het dooie gemak lopen we dan verder omhoog naar de Collada de Ordiceta (2326 m). Onderweg heb ik de nodige fotostops van de uitzichten en de bloemen. Het is genieten in deze omgeving.

Boven op de col gaan we lunchen. Hier komt ook een weg over de col en als er een auto stopt is de illusie van ver weg zijn van de wereld bruut verstoord. Een paar mountainbikers komen langs, stoppen voor een foto en rijden verder.

foto fotoAan de andere kant van de col lopen we over de onverharde weg omlaag. Na niet al te lang komen we uit bij een stuwmeer. Een paar mensen nemen een duik in het water, maar dat schijnt ijskoud te zijn.

We lopen verder het uitgestrekte dal van de Ordiceta in. De weg slingert zich langs de rotswand en tussen de bomen door. Het wandelen wordt er hierdoor wel saaier door. Als de weg eindeloos lijkt en de afstand van vandaag langer is dan de aangegeven lengte is de lol er ondertussen af. Lopen in de hete zon over een onverharde weg en zonder uitzicht gaat lopen over een weg echt wel vervelen.

Uiteindelijk komen we uit bij een verharde weg (1210 m). Zelden ben ik zo blij geweest dat ik auto's over asfalt zie rijden. Een taxi uit Bielsa wordt gebeld om ons af te halen.
In twee groepjes worden we naar het Hostal Pirineos gebracht. Gelukkig hoeven we niet al te lang te wachten.

Het hotel ligt vlak bij het centrum van Bielsa (1050 m), een gezellig plaatsje. De bagage staat al op ons te wachten en een drankje wordt snel geregeld (wat kan koud bier toch lekker zijn!).
Jon geeft een uitgebreide uitleg over de komende dagen. Morgen komt de zwaarste etappe van de hele pyreneeentrek. Alleen het uiterste minimum moet mee in de rugzakken.

De kamers worden verdeeld. Er is even onduidelijkheid omdat we met een oneven aantal mannen/vrouwen zijn, maar tenslotte ben ik de gelukkige met een eigen kamer. Op de kamer worden de rugzak en de tas bijna helemaal leeg gemaakt om weer orde in de chaos te scheppen. Ergens ben ik toen het flesje lenzenvloeistof kwijt geraakt. De warme douche is weer heerlijk, ook al is er boven het bad geen haak om de douchekop op te hangen (net zo min als een douchegordijn).

In de supermarkt in het centrum koop ik eten voor de lunch van morgen. Het is handig dat er kleine verpakkingen voor het broodbeleg te koop zijn. Een stokbrood deel ik in tweeen omdat ik zo veel brood niet nodig heb.

Het avondeten is in het hotel. We hadden een keuze wat het vlees betreft en de keuze is op lamsvlees gevallen. Als voorgerecht na de soep is er forel. Die sla ik over en krijg daarvoor in de plaats een omelet.
De hoeveelheid lamsvlees is overvloedig en van de hoteleigenaar moeten we zo veel mogelijk van het vlees eten (en vooral niet zoveel friet), want morgen zitten we weer in een berghut. Gezien het feit dat het heerlijk mals vlees is, is dit geen probleem.

hoogteprofiel Statistieken

Afstand : 19.5 km
Looptijd :5 uur 45 min.
Pauzes : 3 uur
Stijgingsmeters : 920 m
Dalingsmeters : 1450 m
Maximale hoogte : 2320 m





de volgende dag