Dag 21: Pindaya - Shwe Yaunghwe klooster - Inle meer


De afgelopen nacht heb ik niet zo goed geslapen. Een paar ben ik wakker geworden.
Om 6:45 sta ik op. Het is nieuwjaarsdag vandaag.

Als ik naar het ontbijt loop blijkt weer hoe enorm gastvrij de mensen hier zijn. Buiten staan 3 mensen iedereen te begroeten. Bij de deur voor de ontbijtzaal staan 2 vrouwen (buiten in 'kou' met dikke winterkleding) om de deur open te maken.

Volgens de reisbeschrijving zou er een continentaal ontbijt zijn. Het ontbijt is echter net zo uitgebreid als anders: Inclusief eieren en pannenkoeken.
Om 8:30 vertrekken we met de bus. We komen door hetzelfde stadje als gisteren, maar nemen een andere route.

foto foto Onderweg (vlak na het vertrek) maken we een korte wandeling door een Shan dorp. Normaal zijn ze sigarenbladeren aan het verwerken tot 'Cheroots', maar nu in de droge tijd zijn de bladeren niet goed genoeg (er zitten bv. gaten in de bladeren).
In het dorp zijn ze nu bezig met (kleine) bezems maken. Ook de bonen worden gesorteerd op straat.

Om 9:15 rijden we weer verder.

Het landschap is weer mooi met de vele akkertjes.

foto fotoOnderweg bezoeken we het houten Shwe Yaunghwe klooster.

Later (thuis) lees ik dat dit klooster erom bekend staat dat je studerende monniken achter een raam kunt fotograferen. En ik dan maar denken dat we geluk hadden dat ze zo mooi bij de open ramen zaten.

Langs het klooster staat een pagode met vele kleine Boeddha's in nissen in de muur.

foto foto foto

Om 11:05 rijden we verder. Het is dan nog maar zo'n 10 minuten rijden naar het centrum van Nyaung Shwe.
Hier lunchen we in het Golden Kite restaurant. Een luxer toeristen restaurant. Ondanks dat het deze week de top is van het hoogseizoen is het nergens druk.
Het restaurant staat bekend om de pizza's (er werkt iemand uit Italie). Ik bestel een pizza cardinale con funghi (ham met champignons) met een verse ananassap (10500). En deze de pizza blijkt erg lekker te zijn.
Het vreemde (voor mij dan) is de belasting in restaurants. Soms is er niets. Dan is er 5%, soms weer 5% + 5% of 10%. Op de rekening worden dan belastingzegels geplakt.

Na de lunch rijden we naar de rivier. Hier gaat de bagage in een apart bootje en wij in 5 andere bootjes. In het bootje zit je in een houten stoel met kussens. Dat heb ik wel eens heel anders meegemaakt. In veel landen heb je alleen een houten plankje.

fotoHet bootje heeft een flinke dieselmotor met schroef. Via de rivier komen op het Inle meer terecht.

foto fotoDe Intha bevolking die hier woont staat bekend als de 'beenroeiers'. Die bijnaam danken ze aan hun bijzondere roeitechniek. Terwijl ze achter op hun boot staan, bewegen ze de roeispaan met één been zodat ze één arm vrij hebben voor de visvangst.

Natuurlijk zien we al vrij snel de eerste roeiers die snel in de juiste houding gaan staan als we langs komen.

foto fotoHet is ongeveer een uur varen naar de Ann Hertiage lodge langs/op het meer. We slapen in huisjes op palen die in het meer staan. Het is een vrij luxe lodge. Behalve een slaapkamer is er een zithoek, een waranda, een badkamer, wc en een wasbak in de slaapkamer. Voor het slapen gaan komt er iemand het muskietennet over het bed doen.

Ik ga eerst rustig een kop koffie drinken voor het huisje en een boek lezen.

foto foto Later hoor ik dat er een pad is richting een dorp en ga die kant op. Onderweg tref ik nog meer groepsgenoten. We lopen door een dorp. Hier zien we hoe rijstcrackers eerst gedroogd worden. Ze worden gemaakt van gemalen rijst en daarna gedroogd in de zon. Het zijn dan bruine, platte schijven. Die schijven worden in hete as een paar keer gekeerd en dan wordt het een dikke rijstcracker.

Het pad gaat op het einde van het dorp door en loopt door een (bamboe)bos. Bij een brug keren we ons om en lopen terug.

foto fotoRice Crackers.

We willen iets drinken op het dakterras, maar daar is geen personeel te bekennen. Dan naar het buitenbalkon bij het restaurant (uit de nu frisse wind). De zon is nu achter de wolken verdwenen.

Op het terras met uitzicht over het meer drinken we een biertje.

We gaan die avond om 19:00 eten. Ik kies voor kipsate met satesaus en sweet & sour varkensvlees (15000). Het is allemaal lekker, maar wel veel.

Terug op de kamer liggen er oordopjes klaar en is het muskietennet om het bed geinstalleerd.


de volgende dag