Om 6:15 ben ik wakker en sta op.
Er is meer dan tijd genoeg
voor het ontbijt. Vandaag is het weer helder weer. Er zijn mensen naar
de zonsopgang gaan kijken en de foto's zien er prachtig uit (met
ballonnen erbij).
We verlaten Bagan om 8:00 met een grote bus.
Vlak buiten de historische zone stoppen we bij een soort demonstratie
palm suiker boerderij. We zien hoe palmsuiker uit de palm gewonnen wordt.
Een man zit rustig op een pinda-oliemolen (aangedreven door een os)
rondjes te draaien. De olie is goed te zien in de molen en druppelt langzaam in een bakje.
Van een andere teelt (sesamzaad) zien we de gedroogde planten.
De vloeistof uit de palm wordt steeds verder ingedampt boven een vuurtje totdat
er uiteindelijk palmsuiker overblijft. Deze wordt in bolletjes gedraaid
en soms gemengd, waarna je zakjes kunt kopen. Ik neem een zakje
met pruimensmaak mee.
Het palmvocht wordt ook gefermenteerd en daarna gedestilleerd.
Het gefermenteerde vocht ("bier" ) is zurig, zoals je bv. ook in
Afrika het bier kun proeven. De gedestilleerde drank is goed sterk.
Een dieselmotor met dynamo is de zelfgemaakte aggregraat.
Een aantal vrouwen bereidt groenten. Zo wordt tempura gemaakt door
de groente met beslag in olie te bakken.
Ook andere groenten en fruit is er te zien.
Als afsluiting mogen we zelf onze tealeaf salad (van gefermenteerde
theeblaadjes) maken. De ingredienten mogen we zelf mengen.
Nu volgt een lange busrit. Gelukkig is de weg vrij recht en kan ik goed lezen in de bus.
Rond 15:00 komen we bij green hill valley, een olifantenopvangcentrum.
De olifanten uit de bosbouw worden hier opgevangen. Van de 7000
olifanten leven er 2000 in het wild en 5000 in de bosbouw. Blijkbaar is het
rooien van bomen voor 3 jaar verboden. In het centrum worden 8
olifanten opgevangen. Het voelt wel als een druppel op de gloeiende plaat als er dan nog 4992 olifanten over zijn die nu 'werkloos' zijn.
Ook worden er bomen geplant als herbebossingsproject. We zouden
een boom planten, maar door tijdgebrek lukt dat niet meer. Nou kan ik mij er ook bijna bij voorstellen wat er speciaal is aan een boom(pje) te planten.
We beginnen met de picknick lunch (bananenbladeren met rijst en
sinaasappels).
Vervolgens mogen we 2 olifanten voeren met fruit (papaya). De stukken fruit stop je
in de mond van de olifant. Dit heb ik ooit eerder op Sumatra gedaan
zodat het geen verrassing meer is dat je vlak voor zo'n enorm beest staat.
De veiligheidsinstructie is kort. Je houdt het fruit omhoog zodat de olifant het ziet en stopt het dan in de mond. Of je geeft het 'aan de slurf'.
De liefhebbers mogen de olifanten in een riviertje wassen. Ik sla dit
over.
Die ervaring heb ik al een keer gehad.
Voor we vertrekken is er nog een bezoek aan de souvenirwinkel en een demonstratie hoe papier van olifantenpoep wordt gemaakt. Iedereen krijg een stukje papier (karton) mee naar huis.
We vertrekken om 16:40 voor het laatste stukje van de busrit.
Om 17:40 komen we aan bij het hotel (Dream Villa) in Kalaw. Het is koud hier. We zitten weer een stukje boven de 1000 meter hoogte. Ook op de hotelkamer is het koud. Gelukkig is de douche goed heet.
Om 19:00 gaan we met een grote groep eten. We gaan eten bij een
Indiaas restaurant (Yadana Talkie), dat in een oud theatergebouw zit.
Dit keer kies ik papadum (taai omdat deze niet vers is?) en butter chicken massala (heerlijk) met
garlic chapati (11000).
Voor 22:00 lig ik weer in bed. Onder het dekbed is het goed warm (gelukkig, want het is koud op de kamer!).