Dag 12: Mandalay


Doordat de telefoon 2x midden in de nacht geluid maakte (appjes en telefoon) heb ik slecht geslapen. Om 6:00 sta ik op. Eerst stel ik de telefoon in dat het geluid 's nachts automatisch uit gaat.

Er is een uitgebreid ontbijtbuffet. Daarna werk ik mijn verslag bij.

Om 9:00 vertrekken we in een minibusje op een stadstour.

foto fotoBij de Mahamuni Buddha Pagode is een grote Boeddha die bedekt is met bladgoud. Als mannen mogen we erbij als er goud mee gaat. Tin Me regelt een paar blaadjes bladgoud. Als ik met mijn vinger in de buurt kom blijft het goud er meteen aan vast plakken. Voorzichtig ga ik met het goud de kamer met de Boeddha in, zodat ik niet alles op mijn vinger heb zitten.

Er is een ceremonie bezig waar een hele familie op hun mooist gekleed zijn.

foto foto foto foto

foto foto De volgende stop is de 'steenstraat'. Hier worden beelden uit rots (marmer) gemaakt. Met slijpschijven wordt het grove werk gedaan. Het lijkt erop dat de longen van die mensen binnen een paar jaar vol gaan zitten met steenstof. Fijnere details gebeuren met kleine slijpschijven. Daarna wordt het marmer gepolijst en gelakt.

fotoEen houtsnijwerkplaats laat zien hoe het hout bewerkt wordt. Uiteraard kan er ook alles gekocht worden.

fotoEen stuk verder wordt het goud dun geslagen tot bladgoud in meerdere stappen (King Galon Gold Leaf workshop). Eerst wordt een klein blokje goud langwerpig geslagen. Dat wordt in stukken verdeeld. Die gaan met blaadjes er tussen op elkaar en dan wordt er een half uur op geslagen. Die stukken worden weer verdeeld, waarna er urenlang op geslagen wordt. Een bakje water met een halve kokosnoot/kalebas met gat en stokje geeft de tijd aan. Als het halve bakje vol is en zinkt, is de tijd voorbij.
Tenslotte wordt het goud met messen van buffelhoren op maat gesneden en op een soort papier geplakt. De vingers worden ingewreven met steenstof om te voorkomen dat het goud aan de vingers plakt.

fotoDe laatste stop voor de lunch is een 250 jaar oud teakhouten Shwenandaw klooster. Hier mogen geen foto's gemaakt worden (al staan die bordjes er niet in een voor ons leesbaar formaat).

Voor de lunch wissel ik eerst nog geld. Dat gaat razendsnel in een wisselkantoor. Geld geven, geld terugkrijgen, klaar. De wisselkoers is vanwege de kerstperiode ongunstiger (1615 ipv 1650 Kyat per euro).

We eten in een goed restaurant (half open), waar alleen toeristen zitten (Unique Myanmar & Cosy). Gezien de prijzen (dubbel vergeleken met andere restaurants) is het logisch dat geen lokale mensen hier komen.
Ik neem een vegetable tempura (gefrituurde groeten) en een cola (6000). Het is lekker.

foto fotoNa de lunch bezoeken we de Kuthodaw Pagode. Hier is ook het grootste boek ter wereld te zien. In kleine pagoda's staat steeds een grote bladzijde van steen. Het schrift is oud Burmees. De mensen van nu kunnen het lezen, maar niet begrijpen. Het boek was klaar in 1868 en bestaat uit 730 stenen die 1460 bladzijden vormen van de Boeddistische canon in het Burmees.

foto

Als afsluiter gaan we langs 2 grote stenen leeuwen die bij de ingang van de Kusinara pagode staan. De pagode staat aan de voet van de Mandalay hill.

foto

Rond 16:00 zijn we terug in het hotel.
Ik drink een koffie op de kamer. Handig dat er overal waterkokers staan! Tot het tijd is om te gaan eten lees ik een boek.

Om 18:30 gaan we in de bekende trucks (zonder zitbank) naar het Ma Ma restaurant voor deel 2 van de Burmese keuken. Veel stelt dit niet vooral. Het is vooral een groot bord noodles en een paar gefrituurde groenten als voorgerecht.

Om 20:40 zijn we terug bij het hotel. Ik ga vroeg slapen en ben moe van de afgelopen nacht.


de volgende dag